Войната е на ръба: Турция струпва войски срещу кюрдите, подкрепяни от САЩ в Сирия ВИДЕО |

Турция подсили армейските части, разположени по границата със Сирия, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши по-рано, че ще започне задгранична операция в най-скоро време срещу кюрдските милиции, подкрепяни от САЩ в Северна Сирия, предава американската медия Bloomberg.

Турция е изпратила допълнителни бронирани машини и войници до граничния град Акчакале, според турски източници.

По-рано Ердоган заяви, че страната му е готова за военна интервенция, която може да започне до дни и ще бъде насочена срещу територии, контролирани от подкрепяните от Вашингтон кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“(ОНС) в Северна Сирия. Той заплаши с военни действия по земя и въздух на изток от река Ефрат.

Ердоган се зарече да създаде буферна зона в Сирия, която да изведе кюрдските милиции от региона и в която да засели част от сирийските бежанци в Турция.

Анкара подозира САЩ в това, че подкрепя кюрдските амбиции за самоуправление в Сирия и е готова да използва военна сила срещу това, което според нея е преначертаване на границите на региона.

Турция иска да действа преди зимните условия да направят терена труден за танковете й, което оставя малко време за споразумение с Вашингтон.
Ердоган няколко пъти призовава САЩ да се присъединят към усилията му за разширение на договорената зона за сигурност, като отдавна заплашва и с военни действия, ако това не се случи.

ОНС, които спомогнаха за победата на коалиционните сили над радикалната терористична групировка „Ислямска Държава“, стоят в сърцето на трудните отношения между САЩ и Турция.


Анкара вижда милициите като основна заплаха за сигурността си, заради връзките на ОНС с „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), която оперира и в Турция и настоява за автономия. Тя е призната за терористична групировка също така от Вашингтон и от Европейския съюз.

 


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"